Jouw werk, jouw rechten.

blogs Feb 17, 2021
WAT EEN JAAR

We hoeven er niet lang meer bij stil te staan, nog een paar weken en dan zitten we een heel jaar in deze ellende. Wat heeft de Culturele en Creatieve Sector het voor de kiezen gehad. In een vorige blog had ik het over mijn eigen situatie door te beginnen met “En toen stond alles stil…”. Als dat voor één groep mensen geldt, dan is het wel voor iedereen die zijn geld verdient op en achter het podium, iedereen binnen de trouwindustrie of als visagist.

DE WONDEN LIKKEN

Wat zo veelbelovend begon voor velen, is in maart totaal tot stilstand gekomen. Lege agenda’s van de ene op de andere dag is iets waar we geen rekening mee hebben gehouden en laten we eerlijk zijn, ook geen rekening mee hoefden te houden. We hadden mooie opdrachten, het trouwseizoen stond voor de deur, de zomerfestivals kregen vorm. Niets om ons zorgen over te maken. En nu, aan het eind van dat jaar, likken we de wonden. Zijn we heel creatief geworden (we zitten niet voor niets in de Creatieve Sector) in het vinden en creëren van kansen en opdrachten. De vraag is of jij alle kansen hebt benut?

JIJ HEBT AUTEURSRECHTEN

Als jouw foto in een magazine geplaatst wordt of op een online platform, dan kun je daar een financiële vergoeding voor vragen. Als jouw liedje gebruikt wordt als leader bij een radio- of tv-programma of in het openbaar gedraaid wordt, geldt precies hetzelfde.

Ben je daarvan op de hoogte? Weet jij waar je terecht kunt als het gaat om jouw rechten?  Voor elke branche is een belangenbehartiging in het leven geroepen. Een instantie die de rechten van zijn achterban beschermt en zorgt dat jouw creatieve werk beschermd wordt. In dit jaar is het misschien wel van groter belang dan voorgaande jaren om geen kans te laten liggen om deze gelden te verzilveren. Alle beetjes helpen tenslotte!

BUMA/STEMRA

Voor componisten, tekstdichters en muziekuitgevers is Buma/Stemra de Nederlandse organisatie voor belangenbehartiging. Buma/Stemra helpt de auteur en uitgever controleren waar en wanneer zijn/haar werk te horen is. Buma/Stemra incasseert vergoedingen voor het gebruik van muziek namens aangesloten componisten, auteurs en muziekuitgevers. Buma incasseert en verdeelt vergoedingen voor uitvoeringen en uitzendingen van jouw werken. Stemra treft regelingen met iedereen die muziek vastlegt op beeld- en geluidsdragers.

Lid worden van Stemra heeft zin als je veel zelfgeschreven werk hebt, dat regelmatig te horen is op tv en radio of veel met eigen werk optreedt. Ook als je af en toe te horen bent met eigen werk is het wel zinvol om hier afspraken over te maken. Dit kun je dan veelal zelf bijhouden en heb je een organisatie als Buma/Stemra niet nodig.

Kijk voor alle relevante informatie op www.bumastemra.nl

SENA

SENA regelt de rechten van muzikanten en producenten. SENA staat voor Stichting ter Exploitatie van Naburige rechten. Muzikanten en producenten krijgen van hen een vergoeding als hun muziek in het openbaar gedraaid wordt. Die vergoeding krijgen zij dankzij muzieklicenties die bedrijven en organisaties bij SENA afsluiten.

Kijk voor relevante informatie op www.sena.nl

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN SENA EN BUMA/STEMRA?

Wanneer je muziek openbaar wilt maken, krijg je te maken met zowel SENA als Buma/Stemra. Wat is precies het verschil tussen deze organisaties? Bij de productie van muziek zijn verschillende partijen betrokken: de bedenkers en de makers. Buma/Stemra komt op voor de bedenkers en zorgt ervoor dat aangesloten componisten, tekstschrijvers en uitgevers een vergoeding ontvangen als hun muziek gebruikt wordt (het auteursrecht). SENA komt op voor de makers en zorgt ervoor dat artiesten, sessiemuzikanten en producenten een vergoeding ontvangen als hun muziek gebruikt wordt (het naburig recht).

PICTO RIGHT

Veel fotografen laten geld liggen waar zij wettelijk recht op hebben. Deze rechten worden geregeld door Pictoright. Worden jouw foto’s afgebeeld in boeken, tijdschriften en kranten of vertoond op tv? Wist je dat er geld wordt geïnd voor het lenen, kopiëren en via de kabel verspreiden van beelden? Omdat deze vergoedingen uit praktisch oogpunt niet individueel te innen zijn, gebeurt dit collectief, waarna ze door Pictoright verdeeld worden onder degenen die er recht op hebben. Om voor dat geld in aanmerking te komen, hoef je je alleen maar aan te melden. Dat kost niets, maar kan wel geld opleveren. Pictoright vraagt ieder jaar om een opgave van publicaties waarin jouw werk is verschenen. Aan het eind van het jaar ontvang je van Pictoright een overzicht van de vergoedingen die ze aan jou uitkeren.

Kijk voor relevante informatie op www.pictoright.nl

BEROEPSORGANISATIES

Er zijn verschillende beroepsorganisaties voor mensen die werken in de creatieve sector. Denk aan organisaties zoals vakbonden en beroepsverenigingen. Zij behartigen zowel de collectieve als de individuele belangen en kunnen vaak goed advies geven op bijvoorbeeld fiscaal- en juridisch gebied. Een kleine greep uit de beroepsorganisaties:

NTB

NtB, de oudste belangenbehartiger voor alle musici.

De Kunstenbond/Ntb is hét zakelijk en juridisch expertisecentrum voor zelfstandigen en werknemers in alle genres en stijlen. Of je nu optreedt, een CD opneemt, muziekles geeft, componeert, produceert of als DJ draait; als lid ondersteunen wij je op individueel niveau.

Kijk voor relevante informatie op www.ntb.nl

DUPHO

DuPho staat voor Dutch Photographers en is de beroepsorganisatie voor professionele fotografen. DuPho gelooft in de kracht en waarde van beeld, verbindt, inspireert, adviseert en vertegenwoordigt fotografen op juridisch, zakelijk en creatief gebied.

Kijk voor relevante informatie op www.dupho.nl

ACTEURSBELANGEN

ACT behartigt de belangen van alle ‘professionele’ acteurs van Nederland. Verder kunnen de acteurs op deze site hun eigen profiel aanmaken.

Kijk voor relevante informatie op www.acteursbelangen.nl

NAPK

NAPK staat voor Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten en is de branchevereniging van de professionele podiumkunst producenten in Nederland. De meeste van de aangesloten organisaties werken met overheidsfinanciering.

De NAPK fungeert als werkgeversorganisatie en sluit namens de sector cao’s af met de vakbonden. Tegelijkertijd bevordert de NAPK de positionering van de podiumkunsten richting politiek, overheden en culturele fondsen. De dienstverlening richt zich dan ook primair op deze twee pijlers: arbeidszaken en positionering. Daarnaast bieden ze hun leden de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en informatie en ervaringen uit te wisselen. Hiervoor organiseren ze regelmatig diverse ledenbijeenkomsten.

Kijk voor relevante informatie op www.napk.nl

 LAAT GEEN GELD LIGGEN

Hoeveel je dit financieel oplevert is voor iedereen verschillend en afhankelijk hoe vaak je werk gedraaid of gepubliceerd is. Juist dit jaar zou ik alle mogelijkheden benutten en goed nagaan waar je recht op hebt.

Laat geen geld liggen en zorg dat je krijgt waar je recht op hebt.

Succes!