Heb jij al van het STAP Budget gehoord?

tips & tricks Nov 19, 2021

Vanaf 2022 wordt het STAP Budget ingevoerd. Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf 1 maart 2022 een STAP-budget van maximaal € 1.000 euro aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Je kunt deze subsidie gebruiken voor een sterkere positie op de arbeidsmarkt. STAP staat voor Stimulering ArbeidsmarktPositie.

STAP-budget vervangt fiscale aftrek scholingskosten

Het STAP-budget vervangt de fiscale aftrek van scholingskosten, dus het hele verhaal dat ik hiervoor heb uitgelegd. Tot 1 januari 2022 is het mogelijk om bij de aangifte inkomstenbelasting scholingskosten af te trekken. Daarna zijn deze kosten niet meer aftrekbaar. De overheid wil dat deze mensen met het STAP-budget sneller kiezen voor een opleiding of cursus. Zodat ook zij zich kunnen ontwikkelen tijdens hun loopbaan en hun positie op de arbeidsmarkt kunnen versterken. Let op dat het hier gaat om particuliere kosten. Het STAP-budget geldt niet als het om zakelijke opleidingskosten gaat. Vallen jouw studiekosten onder zakelijke kosten (zie kopje hierna) dan kun je deze gewoon blijven opgeven bij de aangifte omzetbelasting

STAP-budget aanvragen bij UWV

Loop je bij het UWV en besluit je vanuit die positie een opleiding te gaan volgen dan kun je bij UWV het STAP-budget aanvragen. Dit kan per persoon 1 keer per jaar. Als de aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag betaald aan de opleider.

Bron: www.rijksoverheid.nl

Bedrijfskosten

Je kunt opleidingskosten aftrekken van je winst als ondernemer, mits het om een zakelijke investering gaat om jouw vakkennis op peil te houden. Gaat het om kennisverbreding die relevant is voor jouw branche, dan mag je die aftrekken. In dat geval gaat het om bedrijfskosten en mag je de te betalen BTW aftrekken en dus meenemen in de aangifte omzetbelasting. Maak je gebruik van de KOR-regeling, vraag dan aan je boekhouder hoe je deze kosten moet registreren. Het verwerken van deze kosten, wordt niet anders door de invoering van het STAP Budget.

 

Studiekosten

Het vaststellen of studiekosten bedrijfs- of particuliere kosten zijn, is een grijs gebied. Ben je nu fotograaf en ga je naar een banketbakkerscursus is het vrij duidelijk natuurlijk. Maar ben je nu n loondienst en volg je een opleiding om je eigen onderneming te starten is een stuk vager. Is het uitbreiding van je kennis of is het nieuwe kennis opdoen? Zelfs de belastingdienst blijft een duidelijk antwoord schuldig. Heb je een goede onderbouwing, dan kun je het meenemen als aanloopkosten voor je bedrijf en dus afhandelen als bedrijfskosten.